Lisa Jisei

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning

FullSizeRenderREPLIK: Lisa Jisei skrev i veckan en hjärtskärande debattartikel om sin kamp mot både anorexi och ortorexi. Jag lider med henne och ifrågasätter inte verkligheten för de som likt Lisa tyvärr använder fysisk aktivitet, träning och självsvält som en bestraffning.

Vad jag däremot med emfas vill ifrågasätta är att det är själva träningen och strävan mot bättre hälsa som ges skulden till de uppkomna problemen. Lisa Jisei avslutar sin artikel med att skriva att vi behöver en debatt om farorna med träning och hälsosam kost. Nej, det behöver vi verkligen inte! Däremot behöver vi en debatt om farorna med felaktiga kroppsideal, överdriven konsumtion av sociala medier, bekräftelsebehov, prestationshets, genvägsmentalitet och hela samhällets ytliga fixering vid yttre attribut.

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning och hälsosam mat när sanningen är att det är bristen på träning och mängden av ohälsosam mat som tar livet av oss.

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning när sanningen är att nästan alla människor idag spenderar sina dagar hopkurade framför en dataskärm, smartphone eller TV genom både arbete och fritid.

Vi behöver inte en debatt om farorna med hälsosam mat när sanningen är att mängden socker, raffinerade fetter och halvfabrikat i det vi konsumerar gör oss feta och sjuka.

Vi behöver inte en debatt om farorna med motion när sanningen är att vi lever i ett samhällsklimat där en studie som visar att sexåringar, hör och häpna, behöver en timmes rörelse om dagen, presenteras som en nyhet.

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning när sanningen är att de främsta dödsorsakerna i hela västvärlden är kopplade till inaktivitet, passivitet och dålig mat. Hur många dör egentligen av överträning?

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning när sanningen är att sjukskrivningarna i Sverige förväntas nå 46 miljarder kronor årligen inom kort. Sjukskrivningar där just psykiska diagnoser ökar mest.

Vad har visat sig vara den mest effektiva behandlingen av i princip all psykisk ohälsa, anorexi och ortorexi undantaget? Jo, motion, rörelse och frisk luft! Passivitet, inaktivitet och raffinerad mat tar livet av oss. Det, om något, borde debatten handla om! Träning, rörelse, natur och hälsosam mat är verktyg för livslång hälsa. Inte bara kroppsligt utan också själsligt – det ger oss lycka och mening i våra moderna stressade liv. Det är synd att vissa tränar på ett späkande sätt för att vinna okända människors beröm via digitala medier. Det är lika synd, och tragiskt, att en del påverkas så mycket av skeva kroppsideal att de får ett dåligt förhållande till sin egen kropp. Men skyll i så fall det på sociala medier, cynisk marknadsföring, massmedial polemik och hela vår samtids utseendefixering, inte på träningen som sådan.

I min roll som författare, föreläsare och hälsodebattör försöker jag inspirera alla att inse sina gränslösa möjligheter som fysiska och själsliga dynamos. Livet är ingen tävling. Hälsa är ingen tävling. Rörelseglädje handlar inte om prestation, krav eller yta. Vi kan vara korta, långa, breda, runda eller smala men sanningen är att vi bara har varsin kropp i det här livet. Den ska vi ta hand om och älska. Vi ska röra på oss så mycket vi kan, helst i naturen och vi ska äta så bra vi kan. Inte för att vi måste utan för att vi vill. Inte för att tillfredsställa någon annan utan bara oss själva.

Vi ska röra på oss mycket. Glädjefyllt och prestationsbefriat. Inte så mycket för vad träningen gör för vårt yttre som för vad det faktiskt gör för vårt inre!

Jonas Colting,
6-faldig VM- och EM-medaljör i triathlon, författare till ”Den Nakna Hälsan” och tre andra böcker samt
föreläsare

 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei