Lisa Jisei

Vi äter mat som inte har något namn

broccoliÖppnar ännu ett instagramkonto med låtsasmat. Jag reagerar alltid när jag ser matlådor som påminner om mina. För det rycker till i mig när jag ser flödet av mat som inte är mat. När jag ser bilder på måltider som tydligt inte har ett namn reagerar jag. Det är inte Lasange, Pasta carbonara eller Chili con carne. Det är måltider utan namn där varje råvara är placerad där av en anledning. För vem vaknar på morgonen sugen på broccoli och kyckling? Det är ingen kombination jag tror att någon längtat efter. Däremot innehåller den förmodligen det någon vill få i sig och allt annat är borttaget. Hur många sådana bilder ser vi inte i instagramflödet. Tallrikar med ihopplockad mat utan namn. Kikärtor med tomat och spenat. Matvete, tonfisk och ägg. Det är inte mat för mig. Det är näringsintag. Planerat intag av olika proteinkällor, fettkällor och utvalda kolhydrater. Med år av ätstörningar känner jag igen mig för jag kan inte laga mat. Eller jag kan ta fram en kokbok och laga ett recept, men jag saknar den där känslan att kunna kombinera ihop sakerna i kylen till något som smakar gott. I affärerna tittar jag på andra när de handlar, hur de ledigt slänger ihop ingredienser till något som ska bli en måltid. Potatis, kött och en sås som passar till. Tittar i min egen matkorg: potatis, kött men aldrig en sås som passar till. För jag saknar känslan för mat även om jag uppskattar den. Däremot har jag återfått förmågan att inse att vissa saker inte är måltider, det är ihopplock av olika näringskällor. Scrollar i lördagens instagramflöde. Inte en hel måltid så långt ögat kan nå.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei