Lisa Jisei

”Vad du är modig!”

Jag hör det ofta, flera gånger varje dag. Kärleksfulla människor som kommer fram, ler med ögonen, vill visa omtanke, vill säga att det jag gör är viktigt och att de står bakom, att också de förstår att det inte varit lätt. Jag förstår och försöker ta det till mig. Jag försöker att verkligen ta det där som de verkligen menar till hjärtat. Men någonstans vid klumpen i halsen fastnar det och vill inte helt åka ner. Vad fint det är med alla som vill ställa sig bakom och backa upp, som vill säga det bästa de kan komma på för att stötta mig i mitt arbete. Jag blir glad. Ändå fastnar det lite i halsen.

För mig är kanske just ordet mod lite svårt. För i att vara modig finns också något bakom som jag borde skämmas för. Ingen är modig som berättar om något som inte är skamfyllt. Modig är man när man berättar sådant man ska skämmas för. I modet finns en bakomliggande känsla av skuld och skam, att man kan berätta fast man skäms.

Men jag skäms inte. Jag har inget att skämmas för. Jag är sjuk, men det skäms jag inte för, det är bara så som det är och så som det blev.

Det var ett helvete att skriva boken, för det var ett helvete att behöva minnas och att möta de människor som var med och deras känslor kring det. Kanske krävde det lite mod, att möta de som stod bredvid. Att våga fråga och få höra deras sanning. Då var jag rädd och kanske lite modig.

Att berätta den här historien krävde väldigt lite mod. Det krävde en hel del självransakan, ärlighet, beslutsamhet och till det mycket övertygelse och ett långt arbete.

Att jag väljer att berätta om min sjukdom kräver inte mycket mod av mig. För det som står i boken står jag för. Mod krävs nog snarare av mina anhöriga, de som var med och alla ni som kommer att läsa den snart.

  • Modet att ta emot en sanning man inte visste fanns.
  • Modet att våga fråga mig och det man undrar.
  • Modet att ransaka sig själv.
  • Modet att bemöta andra som är sjuka och behöver hjälp.
  • Modet att ta debatten.
  • Modet att våga finnas i min närhet även med medvetenheten om det sjuka.

Där finns modet.

Spåra från din sida.

Kommentarer (42)

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei