Lisa Jisei

Tack Emma Igelström!

Emma igelström lyfter i sin debattartikel hur samhällets prestationshets påverkar unga människor. Om att prestera för att få existera, när samhällets uppmuntran av högpresterande människor blir tydlig kommer för några hetsen. Att ha ortorexi är tyvärr till stor del att nå upp till samhällets höga ideal.

emma

Ur min bok Jag är sjuk:

”Under lång tid har jag definierat mig enbart genom mina starka sidor som ambitös, driven, uthållig, viljestark och smärttålig. När bara de sidorna får utrymme kan jag se att det handlar om min identitet som sjuk. Inte förrän jag balanserar de sidorna med mina mjukare sidor kan jag mena att det handlar om min egentliga identitet. För till min egentliga identitet hör även att jag är rädd, oförmögen att be om hjälp, blåögd, naiv och en ganska liten människa. Allt detta tillsammans skulle nog kunna beskriva mig som person. Att under så lång tid ha fått en identitet som egentligen handlar om min sjuk- dom, gör det oerhört svårt att ta sig ur den. Jag ses som ledaren, den starka, den som kan och vet, som är ambitiös, alltid glad och något gränslös. Det är också min identitet som sjuk. Den identiteten är den som hyllas. Senast igår var jag på en föreläsning där man uppmuntrades att visa sig glad mot sin omgivning, att uppmuntra andras prestationer, att välja att se saker som positiva och att arbeta målinriktat. Det är nog råd som många har stor nytta av. För att jag ska bli mitt sanna friska jag behöver jag, kanske till skillnad från andra, ha en kritisk attityd till det jag läser och ser, visa min sorg och rädsla, sätta gränser mot andra människor och mig själv, tydligt säga till när jag har ont, är trött och inte orkar. Det är dock inte det samhället säger åt mig att göra. Min identitet som den som biter ihop, kör på, inte gnäller utan alltid kommer med en påhejande ramsa för att få igång andra att jobba hårdare, är en identitet som ses som eftersträvansvärd.”


Här hittar du Emmas debattartikel

Tack Emma för att du återigen lyfter problematiken.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei