Lisa Jisei

Spetsa med protein och vips har du en hälsoprodukt!

Jag blir lite häpen. Med en kostrådgivarbakgrund i kombination med år av att försöka hetsa mig i form har jag hunnit igenom en hel del livsmedel och strategier. På sociala medier blir hälsotrenden extra synlig. Ibland gapar jag och undrar vad det där vanliga vettet ramlade ut. För nog tycks det som om många tror att en produkt med ordet ”protein” i genast är hälsosam. Tryck in lite protein och vips har du en hälsoprodukt.

pepparkakaProteinbröd
Proteinpannkaka
Proteinpasta
Proteinkaka
Proteinbullar
Proteintårta?

 

Det blir så märkbart skevt. Tron om att protein räddar oss från världens kaloriintag och övervikt blir nästan religiöst. ”Clean eating” har blivit ”få i dig så lite energi som du bara kan” och gärna toppat med lite syntetiska uppiggningspreparat. Ta bort gluten från din buffé och genast är allt förlåtet.
Det känns ibland som att det måste kännas obalanserat för att kännas effektivt. För den grundläggande kostkunskapen tycks vara glömd.

Jag hör de kloka rösterna i mig
Energi in- energi ut.
Å se för sjutton till att i din energi få i dig det kroppen faktiskt behöver… och vet du… det behöver inte spetsas med protein, gluten är inte förbjudet och celsius räknas nog inte som cleant.

Kanske ska jag bjuda mina vänner på glutenfria pepparkakor, proteinlussebullar och glögg med sötningsmedel spetsat med koffein såhär på första advent. Då borde vi väl alla leva i minst hundra år.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei