Lisa Jisei

Semester, en ocean av tid att spåra ur

vardagssemesterLedighet. 24 lediga timmar på ett dygn. Som gjort för solstol, paraplydrink och grillchips… kanske. Eller 24 lediga timmar med ett konstant planerande av träningspass och missade luncher. Det är något med vardagen som jag älskar. Jag älskar måndagar, att gå upp samma tid, köra samma väg till jobbet, ha en utsatt lunchtid, fasta raster, sluttider och läggning i samma tid. Träningen är densamma, maten och umgänget lika så. Det är tryggt och lugnt. Så dyker den upp. Semestern! Det är på semestern man plötsligt får en ocean av tid slängd i ansiktet att lyckas hantera. Vissa år blir det pannkaka och jag kommer tillbaka till jobbet som ett trasigare vrak än när semestern började, andra år är jag mer utvilad. Det handlar om förberedelse. 

Det är svårt. En semester med total vila, rosévin och potatisgratänger betyder också ofta en höst av ångest och ökad träningsdos. En sommar med för mycket träning och för lite vila blir istället en halvtrasig kropp att börja den nya terminen med. Jag kan inte släppa allt och semestra, det fungerar helt enkelt inte. För mig handlar det om att göra en semesterplan, som liknar en vettig arbetsvardag så mycket som möjligt. Det kan låta absurt, att göra semestern till vardag, men det fungerar för mig. Om jag skulle ha en semester då jag vaknade klockan 10, åt frukost vid 12 och en sen lunch skulle jag spåra ur. Jag skulle glömma ett mål mat och tycka att det kändes onödigt, jag skulle lägga in ett träningspass extra och sen skulle det börja gå utför. Därför blir min semester en uppstyrd och lite soligare version  av mina arbetsdagar. Mer tid hamnar i solstolen medan jag tittar på barnens konster på studsmattan. Men rytmen är densamma. Jag vaknar samma tid, äter samma frukost, äter lunch samma tid som vanligt osv. Ju mer vardag på semestern, desto bättre.

I år la jag in en vilovecka först på semestern. En vecka då jag såg till att bara återhämta mig och fylla på. Vila, mat och mycket sömn. Men nu återgår jag till semestervardagen. Fasta tider, fast träning och fast sömn. För visst är det härligt att vara ledig. Men utan plan skulle min semester lika gärna kunna bli en mardröm. För utan rutiner, tider och sällskap åker jag som runt som i en torktumlare och hittar inte ut. Välkommen vardagssemester. Jag gillar dig.

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei