Lisa Jisei

Så var det det här med påsk…

påskäggPåsk… Påskgodis… Påskmiddag… Släkt… Fika… Långa bilturer… Reducerade gymscheman… Välkommen du fantastiska påsk!

Jag var en av dom som hatade påsken lika mycket som julen. Leta påskägg fyllda med alla de saker jag förbjudit mig själv att äta. Sitta tillsammans med en hel observant släkt och äta gemensamma middagar och tårtfikor. Numera tycker jag att påsken är helt okej. Jag har lärt mig att förhålla mig till den, precis som till julen eller födelsedagsfirandet. När man är i sjukdomens mitt finns nog få strategier förutom att ljuga och kompensera. Men när man väl tagit sig därifrån och börjat balansera mot ett vanligare liv behöver man förhålla sig till Påsken. Vi får nog alla hitta våra egna strategier. Jag har hittat mina. 

  •  Påminna mig själv om att alla är inte så intresserade av vad jag äter och inte äter. De bryr sig måttligt om jag äter en godis ur påskägget eller om jag står över. De har fullt upp med sina egna påsktallrikar med sillar att de inte lägger hela sin tid på att hålla koll på mig. 
  • Påsken handlar inte bara om påsken. Det är jag som ska hantera tiden efteråt och det är jag som ska hantera känslorna som kommer med. Därför försöker jag att inte pressa mig åt något håll för någon annans skull. Jag försöker att njuta så mycket jag kan utan att känna att jag behöver ta ett extra löppass imorgon. Det är jag som måste stå upp för vad jag klarar just nu. 
  • Jag bevisar inget under påsken. Att trycka i mig allt alla andra trycker i sig under påsken för att visa att jag är ”normal” lönar sig sällan. Det leder till veckor av ångest efteråt och det är det inte värt. Det känns mer balanserat att känna sig fram försiktigt utan att för den del avstå från allt. 
  • Man får tacka nej! Jag påminner mig själv om att även friska personer tackar nej ibland. Ibland är man inte sugen på fika och det är helt okej. Igen -Jag försöker att inte bevisa något.
  • Jag försöker att slappna av när jag kan. Känna in om jag är sugen på något och njuta av det tillsammans med de jag är trygg med.
  • Påsken handlar inte om mat. Påsken kan vara en helg där man bara umgås, intresserar sig för varandra, vilar, njuter av solen och ser fram emot våren tillsammans. Man får delta i umgänget även om man inte vill dela tårtan. 
  • Se till att hålla de veckor som kommer efter med lika mycket/lite träning som innan påskägget. Inte mer och inte mindre. Jag delar gärna med mig till andra om vilka pass jag brukar köra så att jag int riskerar att spåra ur efter mathelgen. 

Påsken är vad man vill att den ska vara och vad man gör den till. Många har lite extra ledigt. Vad man gör med sin lediga tid bestämmer man själv. Jag ska vila och umgås med min familj. Äta så mycket godis som känns bra och ta vara på solglimtarna.

Glad påsk!

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei