Lisa Jisei

#nyttigpannkaka

unnamedHur många gånger läser jag ordet ”nyttigt” på en dag… Bilder på sociala medier som taggas med #nyttigpannkaka #nyttigmat eller varför inte bara #nyttigt. Om det är något jag verkligen tagit med mig under mina år av tillfrisknande och behandling är att det inte finns något livsmedel som bara är nyttigt och inget som bara är onyttigt. Den viktiga frågan är: För vem och när?

Vad är ens en nyttig pannkaka? Av bilden gissar jag att någon kastat i lite proteinpulver och valt bär istället för sylt. Men vem är den nyttig för? Att beteckna livsmedel som nyttiga eller onyttiga är att göra världen allt för svartvit. För en diabetiker är kanske inte en vindruva att föredra i alla lägen, för ett barn på utflykt kan det vara kanon. Det beror på för vem vi pratar om och när. Men det vi oftast lägger i ordet nyttigt är just nu (för det ändras med trenderna) något innehållande få kalorier, mycket protein och så lite kolhydrater som möjligt och gärna någon hård nötgegga utan gift. Att äta det dagarna före ett långt lopp känns klart ogenomtänkt. Igen, det handlar om för vem och när. När vi läser kostråd på nätet, tips på viktnedgång eller träningsprogram måste vi ha i åtanke, för vem är rådet? Ett träningsråd för en person på 200kilo som inte tränat tidigare kan inte appliceras på en 20årig, normalviktig fotbollsspelare, det säger sig självt. Men att applicera träningsråd gjorda för elitidrottare på en person som just kommit på att den ska börja träna, tar vi lättare som självklart. Vad hände med att applicera träningsråd och kostråd på rätt målgrupp? En diabetiker och en glutenintolerant person bör inte få samma kostråd, precis som att du och jag inte bör ha det. Kan vi inte bara kasta ordet ”nyttigt” ut genom fönstret och istället lära oss mantrat ”för vem och när”!

När du läser ett kostråd – ”För vem och när?”

När du er ett bröd med etiketten ”Nyttigt”-” För vem och när?”

När du ser ett träningsschema- ”För vem och när?”

Världen är inte och får inte vara svartvit. Nästa gång #nyttig ploppar upp i mitt flöde tänker jag ropa in i luren –Nyttigt för vem? När? och sen stänga av telefonen och ladda hjärnan med perspektiv. Mycket perspektiv och många gråa nyanser. Grått är det nya svartvita.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei