Lisa Jisei

Myror längs ryggraden när jag tänker tillbaka

Boken "Jag är sjuk"
”Min önskan om att få stopp på kaoset når inte fram och vi står där på olika sidor av samma problem. Fler blickar, fler förhoppningar om jag att ska landa, sluta, stanna, vila, fundera, bestämma. Inget får någon mening, brickorna ligger fortfarande i en enda röra. Kaos, kaos, tränar bort kaoset. Flyr från alla blickar och tankar, kommentarer och åsikter in på gymmet. Ensam och ledsen tränar jag bort tankarna, skulden och skammen. Vill aldrig tillbaka igen, vill stanna och svettas, skrika av smärta tills alla har gått igen. Tills tankar och åsikter är borta. Då kan jag vara ensam med mitt kaos som ingen ändå förstår. Folk vill prata om vanliga saker, om livet, dagen, timmen som just gått. Jag försvinner bort så fort de börjat. Varken lyssnar eller pratar.”

 

Ur boken Jag är sjuk.

 

Det kryper i kroppen när jag tänker tillbaka på den tid som ibland känns som den just passerade och andra gånger som ett helt annat liv. Myrorna längs ryggraden som gjorde mig oförmögen att tänka. Kolsyran i hjärnan som gjorde att varenda tanke flydde iväg. Jag visste att jag var sjuk och jag var livrädd. De såg att jag var sjuk men de nådde inte fram. Jag kände varje gång jag drog ut i spåret eller in på gymmet att detta kunde vara mitt sista pass, att jag kanske inte skulle komma hem efter det här passet. Ändå gjorde jag det igen och igen och igen. Jag dolde så mycket som jag orkade men det räckte inte. Det syntes, jag oroade människor och det gjorde ont. Det gjorde ont att se deras besvikna blickar och förhoppningarna om mig som bleknade. Det gör fortfarande ont. Jag har försonats med känslan av skuld och vet att jag inte sårade med vilja, det var inte jag, jag var sjuk.

Boken Jag är sjuk har kommit hem till mig färdig i kartonger. Nu har jag just lämnat ut en bok till varje person som jag sårade genom min sjukdom. Varje person som ville mig väl men som inte nådde fram, till de som såg mig försvinna djupt ner där de inte kunde nå mig. De ska få tiden på sig att läsa igenom och landa. Sen är det er tur. Bara 3 veckor kvar nu.

 

Spåra från din sida.

Kommentarer (2)

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei