Lisa Jisei

Missbruket kan man alltid lita på, det är annat med människor!

lisajisei_ver2-4Det som gör missbruksrelationen så attraktiv är den sinnesförändring den åstadkommer. Här finns det en garanti: Det fungerar varje gång! Ingen mänsklig relation kan lämna detta slags garanti. Tilliten i missbruket är meningsfull. Missbrukare litar på att de kommer att uppleva en sinnesförändring om de beter sig på ett speciellt sätt

(Ur jaget och missbrukaren, Craig Nakken)

Visst är det så… Tyvärr litar jag på mitt missbruk 100% mer än på människor. För jag vet att om jag får ångest och tränar så känns det garanterat bättre. När jag känner mig misslyckad och hoppar över middagen så vet jag att det kommer att kännas lugnare, jag kommer att känna mig mindre ensam och mer lyckad. Det är en garanti. När jag ringer en vän för att jag känner mig ensam och misslyckad så är det inte säkert att den svarar. Vännen kan vara på jobbet, på väg till gymmet, vara utomlands eller bara inte uppfatta det lilla ropet. Det är det som är det svåra och det förföriska. Att vara hemma själv med ångest, välja mellan garantin på att det kommer att kännas bättre, eller en chansing på att en vän ska snappa upp signalen och kunna bistå, med risk för att behöva skämmas och känna skuld. Då är det inte konstigt att missbruk fortsätter. För det lämnar garantier som människor aldrig kan göra.

Att hitta vänner som uppfattar signalerna och vet hur de kan finnas kräver träning för alla parter. Att få en andra hälft som förstår när det är läge att finnas tillgänglig, tar tid. Att våga försöka lita på vänner trots att de inte har några garantier, kräver mod. Men tillslut är man där. Efter lite trevande, felsägningar, uppläxningar och tårar. Då kanske det finns någon där, som hämtar en och sätter en i skön stol, levererar mat och lyssnar, pratar eller är tyst. Då är det värt det. Även om det gör ont på vägen. För missbruket lämnar ännu en garanti: ensamhet, plågor, mer ångest och ett liv i isolering. Det är något en vän inte gör.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei