Lisa Jisei

Men… man fick ju aldrig veta varför du blev sjuk!?

Bokomslag_ljudbokBoken har läst av många, och många hör också av sig till mig efter de läst boken. De kanske har någon reflektion, en fråga eller bara behöver ventilera tankarna. Såhär ett år efter boken släpp och samtidigt som ljudboken görs redo för premiär tänker jag mycket på responsen av boken. 

Odelat är den vanligaste kommentaren, utöver de berörande orden, upprördheten av att man inte fick veta varför jag blev sjuk. Varför fick du ortorexi? Du skriver aldrig det.

Nej. Det gör jag inte, medvetet. Så varför har jag valt att inte berätta det? Rent krasst för att det är privat. Det kanske låter märkligt i en så självutlämnande bok. Men självutlämnande är vad den är. Självutlämnande men utan att lämna ut alla andra. För till min berättelse finns många andra berättelser om andra människor, människor som krokar i mig. De kan jag aldrig berätta om, för de historierna är inte helt mina. Och kanske spelar det heller inte så stor roll. Anledningen till varför jag fick ortorexi är inte den samma som varför du fick ortorexi. Händelserna som ledde till att jag blev sjuk är inte samma som anledningen till att din dotter drabbades av samma sjukdom. Sjukdomen i sig är dock ofta ganska liknande, om än inte identisk. Orsakerna till varför man blir självdestruktiv, har för höga krav på sig själv och blir suicidal är olika. Det viktiga för mig är att vi uppmärksammar när ett ortorektiskt mönster dyker upp.

Min psykolog sa en sak jag aldrig glömmer när hon läst boken. Inte bara att hon var imponerad och själv lärde sig mycket. Hon sa att hon var så glad att jag valt att inte släppa in någon till det som är privat. Du berättade aldrig om varför och det är jag så glad att du inte gjorde.

Jag tänker ofta på det. Också jag är glad. För att komma tillbaka ifrån ortorexi handlar också om att, från att ha låtit alla andra ta över, sen dra gränser, ta ansvar och inte tillåta alla att ha insyn i det som är privat.

Därför får man inte veta svaret på frågan varför. Kanske är det viktigt för dig att veta varför din dotter, son eller vän drabbats. Men anledningen är aldrig samma som min. Kanske får du veta om du blir insläppt tillräckligt nära. Kanske får du leva med att finnas med i de delar du har insyn i. I mitt liv pågår många fler historier som inte har med min sjukdom att göra men som påverkar mig. Många människor finns runt mig och fanns runt mig under min sjukdomstid men har aldrig funnits med i berättelsen. Jag berättar om mig. Frågan om varför någon får ortorexi är nog ytterst svår att svara på. Men endel av orsakerna kan man uttyda genom att läsa boken, eller varför inte lyssna på den :) 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei