Lisa Jisei

”Man kan inte träna för mycket, det finns inget som heter överträning”

Biggest Looser

Citatet är ett av citaten i trailern till min bok och kommer från en av de nya tränarna i Biggest loser den här säsongen. Jag satt i min sköna soffa och hade tv:n på och plötsligt trodde jag att jag hört fel, sa han verkligen så? Jag spolade tillbaka och det var just så. Nog är det kanske så att många människor kanske tränar för lite och skulle kunna träna ganska mycket mer. Inte vet jag, det kanske finns många som använder ”överträning” för att slippa ett träningspass. Jag varken kan eller vill svara för någon annan. För mig betydde det här citatet just det, att man inte kan träna för mycket. Självklart provocerar det just mig eftersom just jag höll på att ta livet av mig med hjälp av träning. Så är det inte för alla, men så var det för mig. Kanske kan man tycka att det är ett väl generaliserande uttalande, eller att det är väl hårt. För de allra flesta kanske en sådan fras bara ramlar förbi utan att ta fäste. Inte för mig. Jag känner hur den bidrar till att jag vill öka träningsfrekvensen och vill tillskriva mina sjuka sidor mer sundhet än de egentligen förtjänat. I mina mörkaste stunder tänker jag att han har rätt, att jag inte borde ha slutat, att extremträningen skulle ha gett mig bättre resultat och att jag är lat. Men det är bara i mörkret, när inte hjärnan orkar hålla fast vid det som finns mer grundat i mig. I ljuset ser jag hur människor pumpar budskap till mig om att det jag gör inte räcker, att idealet är målet och att allt annat är ett misslyckande. På dagen ser jag att citaten inte är riktade till mig, att de är sneda och kommer i något slags försök att få upp soffliggarna. Då vet jag att vilan räddade mig och att det destruktiva liv som överträningen gav mig inte är ett liv jag vill ha tillbaka. Men i mörkret är jag svag.

Vad gör alla de här budskapen med oss? Vad gör de med dig och med bilden av hälsa? Jag önskar att jag var opåverkbar och fast som betong, att jag inte hade en sårbarhet. Men det har jag. På morgonen kommer förnuftet och det kloka tillbaka, men i mörkret är jag svag.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei