Lisa Jisei

– Kära dagbok…Nej! instagramkonto!

Vi möts i korridoren. Ögonen stannar till vid leendet som börjar tala

-Hej! Såg att du sprang i morse… på instagram! Vad duktig du är, Säger leendet

-Jaha… eller ja, alltså nej… jag sprang inte i morse… det är inte riktigt…

Mer hinner jag inte få fram innan leendet gått förbi. Bara några minuter senare kommer någon och lägger en hand på min axel.

-Hur ofta springer du egentligen? Jag läste bloggen…

instagramDå är det svårt att förklara. Ändå känner jag att det kanske är viktigt. Eftersom jag själv bloggar kan jag se på andra bloggare och träningsprofiler på instagram att vi förmodligen gör likadant. Instagram och bloggar behöver inte vara dagböcker. De kan vara det, men måste inte vara det. Jag får ofta aktivt tänka på att människor kan uppfatta ett konto på socialamedier som en dagbok. Man kan uppfatta att det som läggs upp nu är vad som händer just precis nu. Så är det inte alltid för mig och säkert många andra. I vissa perioder har jag färre möjligheter att lägga ut bilder på vad jag gör. Mitt konto handlar om mig i relation till min sjukdom. Det kommer alltid perioder då andra människor måste få ta all plats i mitt liv. Då skriver jag färre inlägg. Jag kan inte lägga ut bilder när mina barn ligger hemma med feber, på min farmor som blivit sjuk eller på privata samtal med vänner i skogsdungar. Men eftersom jag vet att så många människor kämpar där ute varje dag, även de dagar då jag är mer bortkopplad finns inlägg klara för dessa dagar. Det finns foton klara och texter skrivna. Jag försöker att balansera och förmedla genomtänkt. Allt måste vara äkta och ärligt, men det speglar inte alltid rätt i tiden.


Vi som bloggar och använder sociala medier som kanal har ett ansvar för att lägga upp en balanserad bild. Man måste kunna ansvara för vilken bild man förmedlar, och hur balansen på kontot som helhet ser ut. Det behöver inte alltid vara detsamma som att det skulle vara en dagbok. Det jag gör idag kanske hamnar på bloggen om en vecka, mitt träningspass imorgon bitti kan hamna på instagram någon helt annan gång eller inte alls. Alla mina tankar är riktiga, händelserna är verkliga men de utspelade sig ibland för någon dag sen. Det mesta i mitt liv finns inte på sociala medier. Man kan inte utläsa mitt träningsupplägg genom mina konton. Det är medvetet. Jag vill inte att någon ska få ett snedvridet träningsupplägg från mig. Däremot kan man ta del av tankarna runtomkring. Så tänker jag ofta när jag ser ”hälsoprofiler” lägga upp ännu en grön drink och broccolilunch. Kanske är det så att allt är fotat samma dag, att texterna är plockade ur en textbank medan profilen egentligen ligger hemma i sängen och äter rostmackor. Livet är inte ett instagramkonto, ett instagramkonto speglar inte ett liv. Det är ett urval med ett syfte. För mig är syftet och målet viktigt. Det handlar inte om att visa ett träningsupplägg eller en reell kostplan. Det handlar om att lyfta träning och hälsa ur ett annat perspektiv.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei