Lisa Jisei

Jag vill inte leva i nuet

lev i nuetJag vill inte leva i nuet, jag vill leva i hela mig själv. Jag är den jag är tack vare allt som varit. Jag vill ta med mig varje del från min historia, minnena, människorna och platserna. Det är tack vare dom som jag är jag. Ofta läser jag det där, att man ska leva i nuet. Ibland har jag trott mig förstå, men jag gör det inte. Ibland handlar det kanske om att inte läsa jobbmail när man leker med sina barn eller att inte oroa sig över bilbesiktningen när man sitter på en trevlig middag. Eller att man inte ska vänta med att göra det man vill eftersom man inte vet hur mycket tid som är kvar. Kanske är det vad orden står för. Men för mig betyder de ingenting.

Jag vill leva i min historia, jag vill leva i min framtid, i hela mig på en och samma gång. När jag ber barnen prova att knäppa jackan själv igen gör jag det och tänker på framtiden. Hur viktigt det är att barnen får med sig känslan av att kunna själv. När jag ger min man sovmorgon gör jag det för att jag lärt mig av vår historia att han behöver det för att orka. När jag hör de elaka orden i mitt huvud minns jag att de finns där av min historia och inte av min nutid. När jag väljer ekologiska paprikor gör jag det med tanke på framtiden. När jag väljer att avstå narkotika gör jag det med medvetenhet av min missbrukspersonlighet.

Jag kan inte förstå varför jag konsekvent skulle leva i nuet. Jag vill vara närvarande i mina barns varje ögonblick, men inte utan tanke på allas vår framtid eller historia. Det är att genom medvetenheten om min släkts historia, min historia och min familjs som jag kan göra kloka val för mig och de som står mig nära. För att bara leva i nuet skulle ta mig tillbaka till de mönster som min släkt haft och som jag haft. Det är först när jag är medveten om det som jag kan bryta.

Jag vill inte leva i nuet.

Jag vill aldrig glömma.

Jag vill alltid blicka framåt.

Här, nu, då och där- samtidigt.

 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei