Lisa Jisei

Jag är ingen förebild. Jag är sjuk.

En hel tidningssatidningarmlare med gamla artiklar. Artiklar på mig och min sjukdom. Olika frisyrer, olika journalister men artiklar med ett och samma mål: att visa hur man går från botten till toppen. Det var länge sen jag gjorde dom nu. Vid varje friskförklarande litade jag på orden och spred dom vidare. Jag hade varit sjuk, nu var jag frisk, stark, stabil med perspektiv. Så var det aldrig, inte heller nu. Skillnaden nu från då är att jag vägrar att ta orden i min mun igen. Jag gör inga mer artiklar om hur bra det gick efter mina ätstörningar, om hur jag sen blev kostrådgivare och elitidrottare. Jag gör inga artiklar där jag porträtteras som ett nytt ideal att sikta emot. Därför var min bok titel viktig: Jag är sjuk.

Om någon ser upp till försöken till transparens, eller viljan att sprida kunskap så känns det bra. Men när jag får frågan om hur man ska äta eller träna försöker jag vara tydlig:

– Jag är helt fel person att fråga. Jag är ätstörd.

I sociala medier kommer ni inte få se mitt träningsupplägg, vad jag äter eller min tid på milen. Jag är ingen förebild. Jag är en människa med en sjukdom att stå upp emot. Någon som gör så gott hon kan utan att försöka bli ett nytt ideal. Ibland går det bättre, ibland går det sämre, precis som med livet i övrigt. Jag hoppas att alla vi med sjukdomsinsikt vågar vara ärliga och säga som det är. Vi vet mycket om att pressa sin kropp till dumheter, men om verklig hälsa och balans kan vi ingenting. Inte jag i alla fall. Därför kommer jag inte tipsa om maträtter eller ge råd om träning. Även om jag kan mycket har jag missat den mest grundläggande kunskapen, att respektera kroppens signaler. Då spelar det ingen roll hur mycket man kan om fettsyror och aminosyror. Därför ger jag inga råd.

Men visst dras jag mot viljan att visa upp ett bättre jag, någon som övervunnit och segrat. Det gör vi nog alla. Tyvärr finns det många med ätstörningar i mat- och träningsbranschen. Men när obalanserade människor ger råd till andra, blir det tillslut så rörigt att ingen hittar varken in eller ut. 

Jag kan berätta hur det är att vara sjuk, att försöka bli bättre. Men om att vara frisk, sund och hälsosam vet jag ingenting. 

I Hälsa & Fitness hittar ni ett inlägg om just förebilder när det gäller mat och träning.

http://www.halsaochfitness.se/mottyngrelyft/om-extremdieter-och-att-ta-ansvar-for-foljare/

 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei