Lisa Jisei

Hur kan du använda dina erfarenheter i andra sammanhang?

danDel 2: Det här är min man Dan, sen nästan 10 år tillbaka. Tillsammans har vi gått genom många svåra sjukdomsperioder. Jag har bett Dan besvara några av era frågor om att vara anhörig här på bloggen.

Hur har du kunnat använda dig av dina erfarenheter från sjukdomstiden i andra sammanhang?

”Erfarenheten av att leva så nära ihop med en deprimerad person gör att jag förstår mer av hur en person under depression fungerar och hur jag kan agera som anhörig eller nära kontakt. Jag har lärt mig att livet kan suga ibland men är ändå värt att kämpa för. Jag vet nu att stora hinder kan övervinnas och att man kommer starkare fram på andra sidan. Jag har lärt mig också hur viktigt det är att inte göra mer än vad man kan och att varjemänniska har sitt eget öde att förvalta. Jag vet inte om jag praktiskt, helt medvetet, använder mina erfarenheter till något. Det är mer att jag nog blivit klokare, jag har lärt mig om livet.

Så klart har jag vunnit kunskaper och erfarenheter om ätstörningar och ortorexi som fenomen som säkert inte många andra har. Det gör att jag kan skriva mitt svar här nu och kan prata med människor om ämnet på konstruktiva sätt.

Den kanske viktigaste lärdomen som jag tagit är att de nära relationerna man har och som man räcker till för, är värda att vårdas så gott man förmår – helst in i det sista, men inte längre.”

 

Vad var det jobbigaste under Lisas sjukdomsperiod?

”Totalt sett var det jobbigaste att göra avkall på det jag ville, med mitt liv och i vår relation. Sen fanns det stunder då jag såg Lisa må riktigt pissdåligt och halvt livlös. Det var också sjukt jobbigt att möta vården som varken förstod situationen eller ville försöka förstå den. I det mötet också känna att jag som pojkvän och senare som make inte räknades med och t.o.m. var i vägen för Lisas behandling. Jag kände mig inte bara maktlös utan även nedvärderad och stundvis även misstänkt.”

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei