Lisa Jisei

Hörni. Kan vi enas om några grejer


soluppgångIbland lyfter jag ögonbrynen långt bak på huvudet. Jag tror liksom inte att det är sant. Att så många så uppenbart inte uppfattat några ganska grundläggande delar om ätstörningar. Så, en snabb tipslista såhär i början på dagen

.

  • Kommentera inte vad folk äter. Det är för ganska många väldigt känsligt. Det är trots allt så att de allra flesta vet att pommes inte är den mest optimala maten och att en sallad anses som nyttig. Det är ganska sällan någon behöver upplysas om det. Ätstörningar och ätbeteenden handlar trots allt sällan om okunskap.

  • ”Jasså du ska ta mer mat?” är en mening som inte behövs. Om någon tar mer mat så är det för att den ska ta mer mat. Frågor?

  • När människor som är påväg ur ätstörningar äter ”onyttiga” saker. Kommentera inte det. Tryck heller inte på ”gilla” på bilden med en ätstörd som äter glass. Att gilla en sån bild är samma sak som att säga ”vad du är duktig” och inom 30 sekunder ligger den där glassen på botten av en toalettstol. Varför lägger en ätstörd person ut en så känsloladdad bild som på sig själv ätande ”onyttiga” saker? För att den vill övertala om att det går framåt. Uppmuntra inte det knepet. Vill du kommentera med något så skriv något annat som ”visst är det härligt med vår”. 
  • Om du inte fått frågan om din kosthållning så är det förmodligen för att de inte är intresserade eller rent av mår dåligt av dessa diskussioner. Då kan du strunta i att självmant ta upp att du äter glutenfritt, dricker grönt te för att gå ned i vikt eller kör LCHF. Vänta tills du får frågan tack.
  • Ätstörningar handlar inte om mat. Du kan inte lösa dom genom att diskutera mat eller argumentera om mat. Men genom att diskutera och argumentera om mat kan du snärja in dom ännu mer i ätstörningsträsket. Fråga gärna om känslor och prata om hur livet upplevs utöver maten, det är till hjälp.
  • När en person som ofta tränar väldigt, väldigt mycket lägger ut en bild på socialamedier om att den funderar på att inte gå till gymet så är det för att kroppen säger ifrån men hjärnan säger att den måste. Snälla människor, avstå från kommentarer som ”just do it” och ”gymet gymet gymet!” och åk dit och umgås istället. Men snälla, hetsa inte till mer träning.
  • Om du nödvändigtvis måste lägga ut en bild på vad du äter… Lägg ut en bild på allt vad du åt och inte ditt första önskvärda upplägg.

Kan vi enas om det. Tack

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei