Lisa Jisei

Hoppsan Facebook!

IMG_1473Hoppsan! Gjorde ett försök att boka en annonsering till boktrailern för att sprida kunskapen om ortorexi till så många som möjligt. Annonsen för boken blev dock inte godkänd eftersom min omslagsbild ansågs förespråka en idealiserad kroppsbild. 100 poäng till Facebook, ett stort företag som gör vad de kan för att filtrera bort den överdrivna idealiseringen. Nu blev det kanske lite snabbsorterat den här gången eftersom att hela projektet bygger på att uppmärksamma problemet med idealiseringen. Ett projekt där omslagsbilden tydligt ska visa upp det ideal så många försöker uppnå, kanske på bekostnad av sig själva och sin hälsa.

Tyvärr sorterar nog Facebook inte lika noga bland privata selfies på svettiga magrutor efter avklarade träningspass, ihopplockade måltider som inte kan kallas mat och länkar till artiklar om alla farliga livsmedel. Inte heller sållas bilder på gröna och bladtjocka smoothies som ska detoxa våra tydligen förgiftade kroppar eller bilder på avklarade mil på löpbandet som gör att vi äntligen förtjänar äta något gott.

Vi gör ett försök till och hoppas att Facebook tittar lite noggrannare på annonsen denna gång. Trailern har på bara två dagar setts av mer än 20 000 personer, vilket stärker mig i övertygelsen om att det här är något som fler än jag känner igen sig i, vi är fler som kämpar. Under tiden Facebook funderar på om de vill godkänna oss får vi hjälpas åt att sprida kunskap och själva reagera när vi ser bilder och texter som förespråkar en idealiserad kroppsbild och en osund överhälsosamhet. 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei