Lisa Jisei

Har jag blivit ett frikort?

FullSizeRenderJag är verkligen glad att min historia sprids, inte för att den är min utan för att den är mångas. Det är inte bara jag, vi är många vars liv är eller har varit en kamp. Varje gång jag blir tillfrågad om att göra någon intervju är jag tacksam, tacksam att fler kommer att få veta och att fler kommer att få söka hjälp. För mig är inte berättelsen jobbig att berätta, den var det för länge sen, men inte nu längre. Jag har gjort det så många gånger. Jag försöker med envist tålamod svara så sanningsenligt och engagerat jag kan på alla de frågor jag svarat på så många gånger, tar bilder och ser allvarsam ut in i kameran.

Så kommer artikeln. Inte sällan längst bak i tidningen efter alla artiklar om platta sommarmagar och superfoods, efter alla lyftande bikinidelar och löparskor kommer artikeln om mig, om baksidan av träningshetsen. Ibland lägger jag tidningen ifrån mig, stänger av radiointervjun och undrar för mig själv: Har jag blivit det frikort som gör att man med gott samvete skriver om sommardieter och kaloritabeller, för på sidan 47 ha en liten artikel om ortorexi. ”Vi tar vårt ansvar, vi skriver om ortorexi”, är det så det låter på redaktionerna? Jag längtar till den dagen då mitt ansikte inte finns mer, då frågorna till mig inte finns kvar. Den dagen då hela tidningen och hela radiosändningen har en medvetenhet om hur man pratar om träning och mat på ett sätt som bygger upp. När jag känner så brukar jag ta upp min telefon och sätta på en riktigt nördig pod. En pod jag medverkat i, med två hälsofanatiker som pratar på detaljnivå om saker jag aldrig ens tänkt på. En pod där jag efteråt faktiskt kände att vi båda lärt oss en massa. Jag kan lyssna på en hel timme pepprat med hälsa. Trots det känner jag inte en enda gång hetsen, pressen, kraven eller förbuden. Är inte det coolt? En hälsopod som är så nördig att jag borde kräkas men förvånas av att älska den för dess balans och kunnande. Jag lyssnar en timme, så tar jag ett nytt andetag och ger så mycket energi och sanningsenlighet jag kan i nästa intervju och hoppas att arbetet tillslut kommer att vara i mål.

 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei