Lisa Jisei

Poster taggade ‘Podd’

Spegel spegel – Per Johnsson

Spännande att ha en lektor i psykologi med oss i podden, som just forskat och arbetat praktiskt med varför personer med ätstörningar upplever sig som tjocka, trots att omgivningen säger det motsatta. Varför ser vi inte det det omgivningen tycks se? Vad är egentligen ”tjockkänslan”? Har du inte lyssnat än så hoppa in i poddappen och gör det. Vill du läsa mer?

Här är länkar till mer spännande forskning i ämnet:

 

 

Flawless beyond reach and reason

Disordered eating among Swedish adolescents

 

In och läs mer!

 

”Fråga bullen”

När vi pratade om, planerade och provade oss fram till nån slags poddformat, hoppades vi så på att ni skulle vilja lyssna.
Och nu får vi så mycket fin respons att vi blir värma i hela hjärtat. Ärliga och träffande mail från drabbade, uppmuntran från anhöriga och ett stort intresse från andra som vill förstå mer. Ganska ofta får vi frågor – om oss själva och vår bakgrund, om sjukdom och mittemellanliv, hur man kan tänka som nära vän, och mycket annat. Med detta i åtanke tänker vi göra ett avsnitt som fokuserar på det som ni vill fråga om, och som vi eller andra kan försöka svara på. Så fina lyssnare – hör av er till oss! Maila era frågor till podd@jagarsjuk.se

Podd-nomaderna

Att göra en podd är faktiskt fantastiskt roligt. Våra ämnen är sällan lättsamma i sig, och då är det ju himla tur att inramningen blir komisk. Det är lite svårt, massa prat, tänk, skriv och framförallt väldigt, väldigt mycket kånk. Vi är poddnomader – likt sniglar med teknikhus på ryggen flyttar vi oss mellan olika inspelningsplatser. Var poddar vi idag? Förmodligen nånstans med fyra väggar och pyttelite fri golvyta. Ingen direkt glamour, men effektivt! Vi lär oss och er mer genom samtal med varandra och extra kunnigt folk, men vi blir också steg för steg bättre på tekniken. Mindre surr och ljudstör, färre klipp fast lika många skratt. Och lika mycket allvar. Vi hoppas att känslan når ut till er som lyssnar – när vi vågar prata om det som händer i huvudet blir allt enklare. Och det krävs egentligen inte så mycket för fina samtal. Kanske varsin stol, och lite mod.

Lyssna på Ortorexipodden i din poddapp
Lyssna här på hemsidan

Nya avsnitt varje måndag.

En viktig vecka

Vilken vecka! Tre avsnitt podd, pirr i magen och så viktiga samtal. Det känns fint att så många tagit sig tid, lyssnat, peppat och lämnat kloka kommentarer. Jag är överväldigad, Lisa med, och vi är så glada att budskapet nått fram. Att vi inte vill prata rätt eller fel, svart eller vitt, inte fastna i vår egen bubbla utan bjuda in till diskussion. Så tack. Till alla er som lyssnar av nyfikenhet, eller för att förstå er själva och andra. Tack till er som tycker det är jobbigt att lyssna men som gör det ändå, och sen vågar prata om det.

Men jag vill såklart veta mer om hur ni tänker – vad vill ni att vi ska prata om, vilka kunniga personer ska vi intervjua? Recensera gärna podden i er app på telefonen, så får vi ett bra underlag för att utvecklas vidare och nå ut till fler. Nästa veckas avsnitt är ett särskilt långt och viktigt ett, så glöm heller inte att prenumerera på Ortorexipodden för att inte missa. Nu peppar vi för måndag och avsnitt 4!

 

Född: en podd!

Alltså det här att göra liksom en grej av ett prat, det är väldigt speciellt. En grej att dela med sig av, som nu kommer bli också andras. Att tänka och förbereda, fråga och lyssna, klippa, klistra och tänka igen. Tillsammans. Det blir som en bebis, det här projektet. Vår podd-unge. Ganska ouppfostrad och impulsiv, ärlig och viktig. Och idag är det så dags för förlossningen. Snabb och effektiv blir den, med hela tre avsnitt på en gång. Vi hoppas ni vill lyssna. Om du blir ledsen, lyssna mer. Om du blir irriterad, lyssna ännu lite till. Om du blir arg och peppad på samma gång, häng kvar ännu en stund. För hela meningen med allt det här pratet och frågandet om sånt som är svårt, är att starta diskussioner. Vi behöver er med i samtalet för att öka förståelsen och lära oss och er mer. Nu så. Hej podden och välkommen till världen!

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei