Lisa Jisei

Poster taggade ‘Debatt’

Man får inte ortorexi av sociala medier

 

Vaknar upp hemma efter ett härligt dygn i Göteborg. Har haft det superhärligt och roligt med min bästa vän som en skön, jordnära jojo att hänga med i dessa märkliga situationer.

Att träffa Petra, som jag följt under så lång tid, var så kul! Petra är en av de träningsprofiler som jag följer just för att hennes flöde är balanserat. Petra har också en god insikt i problematiken kring ortorexi och överdriven träning. Vill man följa en profil som …

Hur mycket hänsyn ska man ta till er ortorektiker?!

De senaste dagarna har jag tagit del av flera olika diskussioner som liknar varandra. De handlar om
hur människor som tränar själva, är Pt:s eller hälsoprofiler tänker om vilken hänsyn de ska ta mot andra människor med t.ex. ortorexi. Är det att hetsa människor till manisk träning när man lägger upp bilder på när man själv tränar? Kan man få säga att man älskar träning utan att provocera ortorektiker? Hur mycket hänsyn ska man egentligen ta?

I nästan varje intervju …

”Alla kan inte botas med en enda metod…”

kbtI svenska dagbladet skriver tre psykoterapeuter om hur KBT tagit över som den enda behandlingsmetoden mot psykisk ohälsa. De menar att ”alla kan inte botas med en enda metod, men flera kan – med flera metoder.”

Jag känner huvudet nicka gillande vid köksbordet. Jag tänker tillbaka på det stora antalet terapeuter, coacher och tränare jag träffat inriktade mot KBT. För mig har det aldrig funkat. Jag har försökt, vänt upp och ner på hela mig för att få tänket att …

Tack Emma Igelström!

Emma igelström lyfter i sin debattartikel hur samhällets prestationshets påverkar unga människor. Om att prestera för att få existera, när samhällets uppmuntran av högpresterande människor blir tydlig kommer för några hetsen. Att ha ortorexi är tyvärr till stor del att nå upp till samhällets höga ideal.

emma

Ur min bok Jag är sjuk:

”Under lång tid har jag definierat mig enbart genom mina starka sidor som ambitös, driven, uthållig, viljestark och smärttålig. När bara de sidorna får utrymme kan jag

Grått är det nya svarta!

FullSizeRender

 

Två stora bloggare gör ett försök att bemöta deras läsares kritik. Det tycks som om de bara kan göra fel. Både Isabella Löwengrip och Klara Lidström (underbara Klara) gör nämligen det mest provocerande…. De äter både hälsosam mat och glass, tränar och bakar kladdkaka… Tänk så provocerande! Det tycks som att det sticker i ögonen med bloggare som inte bestämt läger. Sveriges bloggläsare verkar skandera:

– Kan ni inte bara bli nördiga rawfood-bloggare eller bakande cupcakes-mästare?! Sluta vara både …

| © Lisa Jisei