Lisa Jisei

Poster taggade ‘Bokresan’

Att bli igenkänd som ”ortorektikern”?

svtFrågan kommer titt som tätt, efter att kameran eller mikrofonen stängts av… Det är klart att tanken ibland träffar mig, när jag blir igenkänd som ”hon som är sjuk”. Även den här gången kom frågan efter att kameran stängts av kom samma fråga av reportern från SVT. Hur känns det att bli igenkänd utifrån att vara är uttalat sjuk i Ortorexi? Är det inte jobbigt? Hur kan du prata så öppet om något som är så privat?

Det är nog …

Att få tiden att gå

sovastorytelJag minns hur jag låg på min soffa och såg om samma film om och om igen, men bara tio minuter i taget. Rastlösheten var så frustrerande stor att det kändes som en omöjlighet. En av mina första praktiska mål på min behandling var att kunna titta på något på tv i 20 minuter. Efter mycket träning gick det, sen somnade jag. Jag var helt slut av ansträngningen. Eftersom jag inte vågade umgås med människor, med risken att de skulle …

Att skriva, att be om hjälp.

 

brevSjukdomen bröt ut och jag gömde mig. Ville inte att någon skulle veta samtidigt som jag visste att alla förstod. Jag ville bara ligga under täcker utan att någon skulle se mig, bedöma mig eller kritisera mig. För jag skämdes så. Jag skulle aldrig ha modet att de alla i ögonen, skulle aldrig ha vågat säga som det var.


Istället tog jag mod till mig och skrev ett brev till alla mina dansvänner. Ett ganska långt brev där jag …

Men… man fick ju aldrig veta varför du blev sjuk!?

Bokomslag_ljudbokBoken har läst av många, och många hör också av sig till mig efter de läst boken. De kanske har någon reflektion, en fråga eller bara behöver ventilera tankarna. Såhär ett år efter boken släpp och samtidigt som ljudboken görs redo för premiär tänker jag mycket på responsen av boken. 

Odelat är den vanligaste kommentaren, utöver de berörande orden, upprördheten av att man inte fick veta varför jag blev sjuk. Varför fick du ortorexi? Du skriver aldrig det.

Nej. Det …

Ett år!

jagarsjuk-70Nu är det ett helt år sedan boken släpptes efter ett års slit tillsammans med min man Dan. Kanske vore det något att fira bokens födelsedag med en härlig tårta. För ett år sedan stod jag inför alla er och höll den färdigtryckta boken i min hand. Dagarna efter mottog jag reaktionerna. Jag kunde aldrig ha föreställt mig hur det här året skulle bli. Jag är stolt, rörd och känner mig ganska torktumlad efter det här året. Jag har lärt …

| © Lisa Jisei