Lisa Jisei

Det verkliga jobbet börjar på jullovet

eldenSitter och slumrar mig igenom gamla avsnitt av Skavlan och kommer till Jamie Oliver. Jag har aldrig lagt direkt märke till honom mer än att han flimrat förbi lite här och där. Men så plötsligt säger han en mening som får mig att sätta mig rakt upp i soffan. Han säger att hans arbete är lätt för honom. Hans riktiga jobb är att se till att gå och lägga sig i tid och äta bra frukost. Om han bara gör det så rullar det andra på.

Jag har ett intensivt jobb, det är högt tempo, många möten med väldigt olika människor som kräver att jag är alert och observant. Jag har ett högt fysiskt tempo i mitt jobb och en hel del stresspåslag under en dag. Men mitt jobb är sällan tungt i sig. Jag älskar det. När jobbet känns tungt beror det inte på jobbet, det beror på min oförmåga att hitta balansen i resten. När jag sover bra, äter bra, vilar och tränar i en bra balans går mitt jobb av bara farten. När jag slarvar blir det tyngre och jag känner mig otillräcklig både i jobbet och privat. Jag når inte mina mål och mina ambitioner hasar efter mig som ett skoskav i korridoren. Jamie Oliver sätter fingret på det. Det verkliga jobbet är, även för mig, att gå och lägga mig i tid, vila, träna, äta bra och inte stressa. När jag har balansen så flyter resten, så fort jag kliver över ramlar jag. Ett arbete som är enkelt och samtidigt så svårt. 

Tänk att vi kunde det som bebisar. Det satt i oss. Någonstans mellan barnlivet och vuxenlivet vändes det upp och ner. Ibland känner jag mig som en jet laggad människa som försöker hitta rytmen igen. Försöker gå och lägga mig i tid och äta rätt mat på rätt tid, men så somnar jag mitt i fisken och vaknar klockan fyra redo för ett löppass. Det är märkligt, att den enkla är det svåra. Att göra samma balanserade akt varje dag, utan att slira… utan att göra för mycket eller för lite… ska det vara så svårt? Men som den ätstörds-jet laggade människa jag är, så är det bara att acceptera. Det verkliga jobbet är att sköta rutinerna, så går resten av bara farten.

Nu infinner sig jullovet ifrån mitt vanliga så kallade jobb. Då återstår bara det verkliga jobbet. Att äta, sova och träna balanserat när vardagens andra rutiner är borta.

 

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei