Lisa Jisei

Det finns så mycket hjälp att få!

Efter att ha spelat in massor av avsnitt med så många kunniga människor har vi nu samlat alla kloka människor på samma plats. En hel bank av bra människor, sorterade för att lättare kunna hitta under tre rubriker:

 

”Hjälp”

Här finns personer utöver det landstinget själva erbjuder sin hjälp vid ortorexi,

”Kunskapsbank”
Profiler som besitter mycket kunskap inom ämnet mat, träning, hälsa och ortorexi.

”Inspiratörer”
Personer som på olika sätt dagligen inspirerar människor till ett balanserat och härligt liv.

Vi har här bara lagt deras hemsidor, de allra flesta finns även på sociala medier. Kolla in vad mycket kunskap det finns!

 

Hjälp

Frisk och fri

Thor Rutgersson & Kajsa Litton

Frisk och fri är riksföreningen mot ätstörningar. På deras hemsida finns länkar till vård, information om ätstörningar för drabbade och anhöriga och mycket mer. Frisk och fri har lokalavdelningar runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Vi har pratat med Thor om killar och ätstörningar i avsnitt 9 och med Kajsa som föreläser om ätstörningar och självkänsla i skolor i avsnitt 29.

www.friskfri.se

 

Föreningen Shedo

Polly Bohlin

Shedo är en förening som arbetar med att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteenden. Shedo har en självskadechat där drabbade och anhöriga kan chatta om självskadebeteenden. Ni kan höra Polly från Shedo i avnitt 18 då vi pratar självskadebeteende.

www.shedo.se

chatten hittar du här

www.sjalvskadechatten.shedo.se

 

Hälsopartners

Anna Cederstam Krantz

Anna finns på Hälsopartners i Stockholm där man bland annat kan boka terapi med Anna, samtalsterapeut och hälsopedagog. 

Avsnitt 21 och 29.

www.halsopartners.se

 

Fysiolabbet

Jonas Alwin

På Fysiolabbet i Södertälje arbetar man med kroppen som helhet. Där görs hälsotester och fysiska tester. Jonas var med i avsnitt 30 och pratade om överträning, något Fysiolabbet kan mycket om. På Fysiolabbet arbetar man holistiskt och tittar på hela människan, mat, träning och livet som helhet och skräddarsyr program efter detta.

Avsnitt 30

www.fysiolabbet.se

 

Shape of mind

Simon Forsberg

Shape of mind arbetar både med onlinecoachning och personliga träffar. Ett helhetskoncept där man arbetar med träning, kost och kbt. Hur ändrar man beteenden i grunden? Vi pratade med Simon i avsnitt 32 om hur man hjälper personer med mat och träningsproblematik genom kbt i kombination med mat och träningscoachning.

Avsnitt 32

www.shapeofmind.se

 

Cr fitness

Carola Ranmo

Cr-fitness arbetar med personlig träning och kostrådgivning i något de kallar ”project best of me”. Personlig träning men utan quickfixes och orimliga mål i Eskilstuna. Vi pratade med Carola om hur man gör som coach när man möter personer med ätstörningar.
Avsnitt 3

www.crfitness.se

 

Kunskapsbank

Jill Holmström

Leg. Dietist, personlig tränare, författare och MMA- fighter. Hennes hemsida är fylld med inlägg om mat och träning på ett rakt och tydligt sätt. Jill arbetar något hon kallar ”våga ät” och lyfter problematiken med maträdsla.

Avsnitt 4 och 16

www.maxadinforbranning.se

 

kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)

Emma Forsen Mantilla

KÄTS arbetar för att forska och sprida kunskap om ätstörningar. På deras hemsida finns massor av information och utbildning om ätstörningar. Vi pratade med Emma om svårigheten med att ge personer med ortorexi en diagnos

Avsnitt 5

www.atstorning.se

 

Anki Sundin

Näringsfysiologen och författaren som kan mat in i minsta detalj. På Ankis sida får du alltid väl underbyggs fakta och aldrig några förhastade antagnden eller slutsatser. Vi pratade med Anki om bristsymptom.

Avsnitt 11

www.ankisundin.se

 

Kristina Andersson

Näringsfysiolog och författare som skrivit mycket bland annat om Clean eating. Ett begrepp som numera kidnappats lite som ett trendord. Kristina känner vi igen bland annat från biggest looser och arbetar för en balanserad syn på mat utan förbud och ångest. Vi redde ut begrepper Clean eating med kristina.

Avsnitt 22

www.kristinaandersson.se

 

Per Johnsson

Lektor i psykologi vid Lunds universitet som forskat om ätstörningar och självbild. Per hade många bra tips på forskning i ämnet,  finns att läsa i länken nedan.

Avsnitt 25

flawless beyond reach and reson

desorded eating among swedish adolescents

 

Sweaty buissness

Noberto Lacourt och Brian van den Brink har podden Sweaty buissness ihop där de pratar om vad som händer i träningsvärlden just nu. De har nu även hemsidan Sweaty buissness där man kan följa utvecklingen framåt. Ibland är det inte helt lätt att sålla i skrämselartikar och vridna forskningsstudier. Sweaty buissness hjälper till att sortera bland budskapen.

Avsnitt 28

www.sweatybusiness.se

 

Inspiratörer

Antonia Pesevski

Fitnessatleten och bloggare på body som förespråkar balans och ett liv utanför träningen

Avsnitt 2 och 12

www.body.se/bloggar/antonia-pesevski

 

Pt- Fia

Sofia Sjöström Ståhl, tränings och matinspiratör som förmedlar balans, lugn och att lyssna till sin inre röst. Vi pratade med Sofia om utbrändhet och träning.

Avsnitt 6

www.sofiasjostrom.se

 

Shirley Harthey Ubilla

Dansaren som utmanar normerna och idealen. Dansar bland annat i den feministiska dansgruppen Juck. Shirley utmanar idealen, normen och bilden av kvinlighet.

Avsnitt 8

Shirley hittar ni i sociala medier @twirleyshirley

Och dansgruppen Juck:

www.juck.org/about

 

Sara Dahlström

”Fitnessfeministen” Chefredaktör på tidnignen hälsa och fitness, och framförallt kanske en inspiratör för tjejer att våga lyfta tungt, ta plats och utmana idealen. Vem är stark och vilka får ta plats? Sara tar plats i sociala medier och utmanar våra tankar om vad styrka kan vara.

Avsnitt 10

www.fitnessfeministen.halsafitness.se

 

Madeleine Vall Beijner

Kampsportaren och författaren till boken ”Stark på insidan”. En stark tjej med koll på ätstörningar och vad viktklasser och dieter kan leda till.

Avsnitt 13

www.madeleinevall.com

 

Betty Wassenius

Personlig tränare och hälsoinspiratör som gärna lyfter begreppet ”Livets gym”. Motiverar och uppmuntrar till en positiv syn på träning och kost för hela livet. Hur gör man för att hålla i längden? Betty har det egna gymmet B-room i Växsjö

Avsnitt 14

www.b-room.se

 

Alexandra Kamperhaug

Bloggare på Elle, personligtränare och inspiratör. Vi pratade träning och långsiktighet med alexandra och om balans måste vara så tråkigt.

Avsnitt 19

www.alexandra.elle.se

 

Johanna Barvelid

Personlig tränare och komunikatör, vi känner igen henne från podden styrkebyrån. Johanna är en del av Lofsangruppen och ni hittar henne också där.

Avsnitt 20

www.lofsangruppen.se/Johanna-barvelid

 

Anna Lissjanis

Chefredaktör på Anna Lissjanis- Trend och träning, Personlig tränare och träningsinspiratör. Anna har tidigare berättat om sin tidigare ortorexi och använder nu sina erfarnheter för att motivera andra till balans och träningsglädje.

Avsnitt 23

www.annalissjanis.se

 

Malin Ewerlöf

Löparprofil och coach inom löpning. Ni kan höra henne i löparpodden Ewerlöf och Månström där hon ger sina bästa löptips. Malin är löpcoach både för nybörjare och elitöpare. Vi pratade löparskador med Malin när hon gästade podden.

Avsnitt 24

www.malinewerlof.se

 

Petra Månström

Journalisten som blev löparprofil på heltid. Petra bloggar och skriver om löpning, marathon och om ett liv i balans.

Avsnitt 27

www.petramanstrom.se

 

Terese Alven

Inspiratör och författare som arbetar för att motivera hela familjer till ett hälsosamt liv tillsammans och ett avslappnat förhållande till mat och träning. Hon har egna erfarenheter av ätstörningar och använder sin kunskap för att inspirera andra till ett härligt liv i rörelse utan ångest och krav.

Avsnitt 31

www.teresealven.se

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei