Lisa Jisei

Det eviga motargumentet

Image-1

Kanske är det bara jag, men är det ändå inte lite märkligt? När jag lyfter problematiken med ortorexi, en sjukdom som tycks öka och som så många människor faktiskt kämpar med varje dag, så kommer samma motargument. Ett argument jag inte kan förstå eller acceptera. Jag kan faktiskt varken förstå behovet eller logiken. Men kanske är det bara jag.

När jag berättar om min kamp mot den sjukdom som nästan tog mitt liv säger man samma sak. I debatter, intervjuer och kommentarfält klingar samma argument:

– Det är fler som tränar för lite
– Det är fler som lider av övervikt
– Det är fler som behöver gå ner i vikt
– Det är fler som tänker för lite på vad de äter.

Med största sannolikhet har de helt rätt. Fler tränar för lite än för mycket och fler borde tänka igenom sina kostval. Men i vilken värld betyder det att vi inte samtidigt kan lyfta problematiken för de som har ortorexi? Kan vi inte för skojs skull prova argumentet på liknande problematik?

-Vi behöver inte prata om anorexi, fler människor äter för mycket

– Vi behöver inte prata om alkoholism, fler människor dricker måttligt

– Vi behöver inte prata om tablettmissbruk, de flesta är inte tablettmissbrukare

– Vi behöver inte prata om bulimi, de flesta har ett balanserat kostintag

Nä, jag förstår inte och jag kommer nog inte att förstå. Varför är det så provocerande att lyfta en allvarlig problematik som drabbar en del av samhället? Inte alla såklart, men några. Kan vi inte prata om det ändå?

– Det är fler som inte skriver motargument mot ortorexi än som skriver, därför behöver jag inte ta åt mig.

 

Tack och hej.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei