Lisa Jisei

Blir du inte sugen på choklad?

chokladsås

Vi sitter och pratar om allt och ingenting. Någon beställer in lite snacks, en annan plockar upp en Snickers från väskan och tuggar på medan vi pratar vidare. Småprat… Tuggande… Själv dricker jag vatten och pratar på.

-Men blir du aldrig sugen på choklad eller något annat onyttigt?

Frågan är varken ny eller oväntad. Den kommer nästan dagligen. Frågan förutsätter att den som ställer frågan är övertygad om att jag aldrig äter något onyttigt. Att det jag äter offentligt är vad jag får i mig under en dag. Så är det inte, absolut inte. Det handlar bara om skam. Vad jag äter tillsammans med just dig handlar till stor del om vad vi har för relation. Min man skulle nog inte säga att jag har så många matnojor, en del ibland kanske. Men inte sådär generellt. Jag äter nog inte stora mängder av godis, glass eller snabbmat. Det gör jag inte. Men att jag aldrig någonsin skulle äta något som klassas som onyttigt stämmer inte. Hade jag ätit bara det jag äter offentligt under en hel dag hade jag vägt 30 kilo. Det gör jag inte. Det finns tre olika tillfällen jag äter vad jag vill.

  • Ensam
  • Tillsammans med de jag står närmast och är mest avslappnad med
  • Demonstrativt inför de jag vill övertyga om att jag mår bra

Allt handlar om sammanhang. Det går därför inte att bedöma min hälsa eller välmående utifrån vad jag äter.

Jag tror att flera är som jag. Vi är nog många som äter sallad inför alla och tömmer frysen på glass i ensamhet. Jag har en lång historia av mat kopplat till skam, skuld och som belöning efter träning. Det finns kvar men visar sig olika mycket vid olika tillfällen. Jag minns när jag gick min kostrådgivarutbildning hur utbildarna sa:

– Det svåraste med att jobba med att förändra matbeteenden är att få människor att erkänna hur de egentligen äter.

Chansen att någon skulle få en ärlig bild av vad just jag äter på en dag är väldigt liten. För jag vill inte att någon ska veta. Då skulle jag känna mig naken, skamfylld och blottad. Jag behåller kläderna på, dricker vatten och tackar nej till fikabröd. Det är bara så det är, just nu och kanske framöver. Jag vill inte skämmas, men ännu mindre ljuga.

– Hej jag heter Lisa, även jag äter choklad men inte tillsammans med dig. För jag skäms, skäms för att jag är rädd att du inte tycker att jag förtjänat det.

Det säger jag inte. Men så är det. 

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei