Lisa Jisei

Att skriva bok – Du kommer att bli missförstådd

amelia 2rI senaste Amelia finns en mycket träffande artikel om det här med att skriva bok. Författaren Malin Persson Giolito berättar hur hon ofta möts av människor som så gärna vill ge ut en bok, men inte så gärna läsa en. Jag ler stort åt hennes träffande ord:

… det enda du kan vara säker på om du lyckas skriva en bok och få den utgiven så kommer det inte att gå så bra som du tycker att det borde göra och du kommer definitivt att bli missförstådd.

Min bok gick trots allt mycket bättre än vi trodde, samtidigt hoppas jag såklart att ännu fler skulle vilja lära sig mer om ortorexi. För ska jag bara fokusera på oss med ortorexi så vore det ju fantastiskt om ännu fler kunde upptäcka oss och också veta hur man kan hjälpa oss.

Men framförallt, Malin Persson Giolito, det här med att bli missförstådd… Ja! Hjälp vad missförstådd man kan bli. I de frågor jag tycker att jag besvarat så tydligt som jag bara kan i boken, i bloggen och i artiklarna efteråt, så blir jag missförstådd. Det ingår på något sätt i sakens natur. Människor tar med sina egna uppfattningar av saker när de läser det jag skriver. Fel människor tar åt sig och de som bör ta åt sig tror att det handlar om någon helt annan. Ibland sliter jag mitt hår i försöken att vara tydlig och besvara alla frågor så att de inte kan missförstås. Men det har jag lärt mig. Jag blir missförstådd och det kommer jag att fortsätta att bli. De som tränar hårt vill mena att jag säger att de gör fel och de som äter nyttigt tror att jag vill att de ska äta mer chips. De som tror att ätstörningar är något man botar, tror att jag menar att man inte kan ha ett lyckligt liv, trots sitt beroende. Trots att jag skrivit en bok med titeln JAG ÄR SJUK så fortsätter man att referera till mig som frisk eller blir förvånad när jag visar tecken på mitt beroende. Boken heter Jag är sjuk, tydligare kan man nog inte göra det. Jag säger som Malin Persson Giolito om att skriva bok: Du kommer definitivt att bli missförstådd.

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei