Lisa Jisei

Årets bästa, sämsta och årets lärdomar!

2015 bloggÅrets bästa!

– Att hålla den nytryckta boken i handen, efter oändligt många timmar arbete. 

– Uppbackningen. Vilken fantastisk respons! Tack alla som gett mig energi att fortsätta. 

– Mina vänner. Vänner som kommit över sent på kvällen, skjutsat, lekt med barnen, suttit och pratat i timmar och svarat på telefonsamtal i tid och otid. 

Årets sämsta:

– Elak kritik. Jag förstod att kritik skulle komma men att den skulle vara så elak, hård och medvetet sårande kunde jag inte föreställa mig. Några få har gjort sitt yttersta för att trycka till mig men tack vare all uppbackning står jag fortfarande här. Det tänker jag fortsätta att göra. 

– Bristen på vård. Det finns fortfarande lite och smal vård. När jag hört av mig till behandlare och bett om intervjuer har de tackat nej i rädslan för att de inte kan möta behovet av vård den stora mängd ortorektiker som skulle välla in. 

Årets lärdomar

-Tystad är inte nödvändigtvis kritik. Många som läste boken i min närhet reagerade med tystnad. Med tålamod lärde jag mig att tystnaden inte behöver handla om kritik utan mer svårigheten att veta vad man ska säga, får säga och hur man ska formulera sig. Jag lärde mig tålamod och att vända mig till mina ärligaste vänner med hur jag skulle hantera de tårfyllda ögonen utan ord.

-Att beteckna sig som sjuk är provokativt. Bokens titel valde jag medvetet och kritiken lät inte vänta på sig. Den ilska som mitt ställningstagande skulle väcka förvånade mig. Under det här året har jag, i mötet med flera inom missbruksvården, fått min bild bekräftad. Ortorexi kan definieras som ett beroende där man bör hålla sig vaksam för bakslag. 

Jag tar med mig titeln Jag är sjuk med stolthet in i 2016. Jag är sjuk, jag är sårbar och jag har ett beroende. Men jag är också Lisa! En människa och medmänniska med en enorm kapacitet som jag är stolt över. 

Vad jag har åstadkommit och tagit mig igenom 2015 liknar inget tidigare år. 

Mitt enda nyårslöfte inför nästa år handlar inte om att förbättra mig. Det enda jag tänker är att vara min egen bästa vän, ta hand om mig och vara stolt över det jag gör och inte gör. Jag är tillräckligt bra, det är du också! 

Till alla er som kämpar där ute. Jag är kvar här 2016 också. Du är inte ensam!

Spåra från din sida.

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei