Lisa Jisei

”Alla kan inte botas med en enda metod…”

kbtI svenska dagbladet skriver tre psykoterapeuter om hur KBT tagit över som den enda behandlingsmetoden mot psykisk ohälsa. De menar att ”alla kan inte botas med en enda metod, men flera kan – med flera metoder.”

Jag känner huvudet nicka gillande vid köksbordet. Jag tänker tillbaka på det stora antalet terapeuter, coacher och tränare jag träffat inriktade mot KBT. För mig har det aldrig funkat. Jag har försökt, vänt upp och ner på hela mig för att få tänket att fungera. Skrivit listor, gjort övningar, tänkt andra tankar och utmanat mig. Jag har gråtit, gett upp och försökt igen. Trots det kom jag ingenstans. För hur mycket jag än läser på om ätstörningsproblematik så sägs det alltid att KBT fungerar bäst. Så var det inte för mig. Det var inte förrän jag träffade Kim som det vände. Kim jobbar psykodynamiskt och jag behövde förstå något om mig själv för att kunna komma framåt. Så är det inte för alla, men så var det för mig. Jag har många vänner, bekanta och människor som hör av sig och berättat hur de blivit hjälpta av KBT. Jag minns mina år av förtvivlan över att inte få min röst hörd. Hur jag försökte förklara att det inte fungerade, att jag behövde något annat. Men jag var ätstörd, ätstörda behövde KBT och så var det med den saken.

Det handlar nog om individen, om vad varje människa behöver. Inte för att man tillhör en viss grupp eller diagnos. En behandling utifrån vem man är, vad man slåss emot och vad man behöver. Jag gläds över hur frågan lyfts, att man försöker att se det ifrån olika håll, olika perspektiv och utgångspunkter. Det som funkade för mig, kanske inte funkar för dig. Men något finns det som fungerar för oss alla. Det gäller bara att hinna hitta dit… innan man gett upp.

Läs hela artikeln ”Alla kan inte botas med en metod”

 

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

  • Okunskapen i samhället | Skrik och Panik

    |

    […] Här är två länkar till som jag tycker är läsvärda Hörrudu läkaren, sånt där hamnar man på bloggen för! >> ”Alla kan inte botas med en enda metod…” >> […]

Kommentarer avstängda

Läs ett smakprov av boken på smakprov.se


| © Lisa Jisei